Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

Herberg, van 1853 tot 1902 gemeentehuis, later "Huis Bruggeman, huurhouderij en hotellerie" en café "In het Oud Gemeentehuis". Groot hoekhuis van vijf en vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen) en aanbouwsel, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Oorspronkelijk bepleisterde lijstgevel, heden gecementeerd en afgevlakt, gevelbeëindiging door gekornist entablement. Uitspringende zijtravee. Rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels. Centrale deur in omlijsting met kroonlijst op consooltjes. Driehoekig fronton met oculus boven de drie middentravee. Links, op de rooilijn achteruitspringende travee.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Boven de deur aan de zijde van de Bibliotheekstraat hangt een schildje met een everzwijn, verwijzend naar het wapenschild van het graafschap Evergem.

• Informatie meegedeeld door IOED Meetjesland (27 december 2021).