School Sint-Franciscus en klooster Heilig Hart van Maria

Beschrijving

Vrije lagere school en beroepsschool zogenaamd "Sint-Franciscus" en Klooster van het Heilig Hart van Maria. School en klooster opgericht voor arme wezen en bejaarde vrouwen (tot 1925) door T. Van Saceghem, bewoner van het nabijgelegen kasteel van Kluizen (nu Terdonk, fusiegemeente Gent) in 1842-43, op de plaats waar voordien de oude abdij van Doornzele stond en die toen reeds grotendeels verdwenen was. Architect L. Minard breidde het klooster uit in 1849 en bouwde in opdracht van de nieuwe kasteelbewoner de heer De Potter-Soenens een kapel in 1858.

Achterin gelegen 19de-eeuws kloostergebouw met brede oprit, onderkelderd rechthoekig blok van negen traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen) met dakruitertje. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling op lekdrempels. Eenvoudige rechthoekige deur met steektrap met ijzeren leuningen. Voormalige kapel rechts ervan in de jaren 1950 omgebouwd tot klaslokalen.

• Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen, I, Doornseele.
  • Rijksuniversiteit Gent, GOETGHEBUER P.J., Notes sur les sculpteurs et architectes des Pays-Bas, manuscript.
  • DE VOS A., Abbaye d'aurea cella à Doornzele, puis à Gand, Monasticon Belge, Tome VII, Province de Flandre Orientale, troisième volume, Liège, 1980, 0.287-306.

Auteurs: Lanclus, Kathleen