Kasteeldomein Heylweghen

Historiek

"Goed ter Beken" of "Kasteel Heylweghen". Oorspronkelijk zogenaamd naar de beek of Burggravenstroom die langs het goed liep. Zou gebouwd zijn op een omwalde motte. Reeds vermeld in 1379 als landbouwnederzetting toebehorend aan Jan van der Woestinen. In 1545 verkocht aan Louis van Heylweghen, president in de Raad van Vlaanderen, één der hoogste magistraten van het land, vanaf 17de eeuw werd het goed zogenaamd "Heylweghen". Deze familie behield het goed in zijn bezit tot 1749. In 1584 door calvinisten vernield, in 1621 is er sprake van een pas heropgebouwd speelhuis, afgebeeld in Sanderus, Flandria Illustrata als "Hellewege". Het kasteel, neerhof, dreven rond de hof, partijen land en wijn- en boomgaarden kwamen in 1749 in handen van de familie Borluut de Noortdonck. In de jaren 1780 werd het kasteel heropgebouwd in zijn huidige vorm met behoud van de walgrachten rondom het park en rondom het kasteel. In 1836 verkocht aan de familie Groverman. In de 20ste eeuw eigendom van onder andere Marie Maertens de Noordhout en haar kleinkinderen en in 1951 verkocht aan N.V. Compagnie Immobilière de Belgique en kort nadien aan de VZW Opleiding der Jeugd.

Beschrijving

In de tuin voor het kasteel, groot kruisbeeld met plaasteren Christus, naar verluidt afkomstig van een gesloopt kasteel aan het Kanaal Gent-Terneuzen in Oostakker, hier geplaatst circa 1960.

Kasteel, eertijds in een rechthoekige omwalling, gedempt in de jaren 1880, en een dienstgebouw aan de straatkant. Beschilderde lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien, roofing) met twee dakkapellen, daterend van de jaren 1780. Middenrisaliet van drie traveeën afgelijnd met geblokte muurbanden en bekroond met driehoekig fronton. Centrale deurtravee met rondboogdeur met smeedijzeren waaier in hol geprofileerde spiegelboogvormige omlijsting met bekronend balkonhek voor het dito deurvenster op de bel-etage, gevat in een gelijkaardige omlijsting. Voorts rechthoekige vensters met lekdrempels en omlijst door vlakke doorlopende banden. Gelijkaardige achtergevel. Zijaanbouwsels, vermoedelijk uit begin 20ste eeuw, in aangepaste stijl. Links zijgevel met onder andere traptorentje onder spits dak met ijzeren nokbekroning.

Interieur

Interessant interieur met fraai stucwerk in late rococostijl voor schouw, muur- en plafondbekleding in de ruime hal en de verschillende salons en kamers.

Voormalig wagenhuis van vijf traveeën onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw. Middenrisaliet met drie rondboogpoorten.

• DE VOS A., Het Goed ter Beken alias "Heylweghen" te Evergem, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 6, 1954, p. 165-194.
  • VANACKER D. - HENDRYCKX M., Langs Het Kanaal, Gent, 1982, p. 185-186.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Kasteelpark

Op de eerste topografische basis kaart (circa 1870) wordt het kasteeldomein aangeduid als een site met walgracht. Het kasteelpark wordt omgevormd tot een park in landschappelijke stijl en breidt eind 19de eeuw uit naar het zuiden waarbij de toegang werd verlegd naar de zuidwestelijke hoek van het domein.

Het wagenhuis ten zuidwesten van het landhuis werd verbouwd, maar behield zijn kenmerkende rondboogpoorten.

• Topokaart 1860-1873: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, terreinopnames 1860-1873, uitgegeven door het Krijgsdepot tussen 1865-1880, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Topokaart 1903-1912: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 3de herziening 1903-1912, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto 2019 (winter), Evergem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 17 december 2021).