Parochiekerk Sint-Maurus

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Maurus

Beschrijving

Zuidwest-georiënteerde kerk van het gehucht Beke achter rechthoekig voorplein, gebouwd volgens plannen van 1931 van architect H. Vaerwyck-Suys. Eerstesteenlegging op 5 juli 1932, afwerking in 1933 en inwijding op 21 juni 1933. Moderne bakstenen zaalkerk van vier traveeën onder zadeldak (pannen), eindigend op recht afgesloten koor. Vierkante hoektoren met korte leien spits op de noordwesthoek, rechts naast het uitspringende voorportaal in manke puntgevel. Buitenmetselwerk met voor die periode typische dieper liggende lintvoegen. In de zijgevels: acht ingemetselde, gekleurde faiencetegeltableaus met taferelen uit het leven van de Heilige Maurus. Bakstenen kerkinterieur met spitsboogvormige overwelving.

• Archief Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Buitendienst Oost-Vlaanderen.
  • DE VOS A., Geschiedenis van Waarschoot, Waarschoot, 1990, deel II, p. 304-308.