Café Kasteeldreef Tramstatie

Beschrijving

Voormalig café, volgens gevelopschrift zogenaamd Kasteeldreef Tramstatie. Vroeger gelegen aan de tramlijn Gent-Zomergem-Ursel. Buurtspoorweglijn Gent-Zomergem opgericht in 1886 (tot Schipdonkkanaal) - 1887 (tot Alfons Sifferstraat) en in 1898 verlengd tot Ursel. Stoomtramlijn in 1932 geëlektrificeerd en in 1959 omgevormd tot autobuslijn. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder rechts afgewolfd zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), van circa 1910. Gele bakstenen lijstgevel met oranje bakstenen horizontale banden en boogstenen. Rechthoekige muuropeningen van begane grond met hardstenen latei op imposten, rondboogvormige bovenvensters. Centrale deurtravee verhoogd met bekroond blind dakvenster voorzien van sgraffitopaneel met voorstelling van een drinkend man met pint.

• NEYENS J., De buurtspoorwegen in de provincie Oost-Vlaanderen 1885-1968, Lier, 1978 p. 41-42, 105-107.