Burgerhuis Kluis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis Kluis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Kluis

Beschrijving

Dubbelhuis van drie bouwlagen en drie traveeën met laat-barok getinte halsgevel, op cartouche gedateerd 1734.

Zandstenen parement; gebruik van arduin voor omlijstingen. Horizontaal accent door middel van kordons. Gekoppelde vensters. Centrale schouderboogdeur met een kwarthol geprofileerde omlijsting en rechthoekig bovenlicht, evenals de rechthoekige benedenvensters bekroond door korfbogen op consoles. Boogvelden verfraaid met barokcartouches voorzien van jaartal: anno 1734 en centraal reliëf met voorstelling van een kluis (deels verborgen door recente luifel).

De middentravee wordt op de bel-etage en de bovenverdieping gemarkeerd door een schouderboogvenster in een omlijsting gekantonneerd door langgerekte omgekeerde voluten en voorzien van een bloemsluitsteen. Voorts korfboogvensters in een omlijsting onder een doorgetrokken druiplijst. Geveltop afgelijnd door platte banden met vleugelstukken; afdekkende gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden en sluitsteen. Korfboogvormig zolderluik in een omlijsting met neuten verbonden met de bekronende oculus door middel van vlakke arduinen banden.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde