erfgoedobject

Sifferskasteel

bouwkundig element
ID
33596
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33596

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sifferskasteel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sifferskasteel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Historiek

Midden in een diepe, vroeger deels omgrachte tuin gelegen villa. Diverse, voornamelijk inwendige bouwelementen wijzen op een vroeger kleinere herenwoning uit midden 18de eeuw (bouwheer onbekend), die later verschillende keren gewijzigd werd. Na huwelijk in 1850 van T. Siffer met een dochter van de eigenaar, J.B. Van Dinter, bezit geworden van de familie Siffer. Waarschijnlijk onderging het huis in 1894 belangrijke aanpassingen (zie jaartal op gevelsteen in voorgevel): wijziging van de voorgevel in eclectische stijl met toevoeging van de bredere en één bouwlaag hogere linker travee die zich voordoet als een zware hoektoren. Volgens oude prentbriefkaarten toren vroeger onder tentdak bekroond door vierkante lantaarn, in het eerste kwart van de 20ste eeuw vervangen door een hoog mansardedak op attiek en met dakvensters. Begin van de jaren 1970: torendak verwijderd en vervangen door een plat dak met gekanteelde bakstenen borstwering. Tezelfdertijd gedeeltelijke verwijdering van de bedaking van de rest van het kasteel, namelijk het zadeldak met dakvenster en dakkapellen boven de drie middentraveeën vervangen door een plat dak achter gekanteelde bakstenen borstwering.

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën met bak- en hardstenen voorgevel voorzien van opvallende sierankers. Verdiepte rechthoekige vensters. Rechts vensterrisaliet met trapgevel onder leien bedaking (nok loodrecht op de straat); cartouchevormige gevelstenen met opschrift "ANNO" "1894". Linker travee met twee drielichten ingeschreven in rondboogveld en twee kleine bovenste vensters onder rondbogenfries. Geprofileerde hardstenen deuromlijsting in Lodewijk XV-stijl, waarschijnlijk rest van de 18de-eeuwse kern. Spiegelboogdeur met hol beloop op imposten en neuten, met rocailles in de hoeken onder de gekorniste kroonlijst. Linker travee van de gecementeerde achtergevel eindigend op afgeknotte puntgevel met bekroonde schouderstukken en fronton. Erker op begane grond toegevoegd in het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Interieur

Gang met 18de-eeuwse binnendeuren, panelen tegen beide wanden met stucdecoratie in rococostijl, houten trap met gesculpteerde trappaal in rococostijl voorzien van inscriptie 1765.

Bijbehorend alleenstaand wagenhuis met koetspoort in de voorpuntgevel onder overstekend zadeldak (uit begin 20ste eeuw ?).

  • RYCKAERT M., Het bedrijfsleven te Zomergem, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 36, 1985, p. 183.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sifferskasteel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33596 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.