Tolhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tolhuis

• is aangeduid als beschermd monument Tolhuis

Beschrijving

"Tolhuis", waar vroeger tol geïnd werd, reeds vermeld in 1292. Gelegen aan de Grootbrug en gebouwd over de Dijle.

Moeilijk te dateren diephuis in deels behouden vakwerkbouw, steunend op houten schoorstukken. Heden enkelhuis van twee bouwlagen onder een schilddak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en witgeschilderde voorgevel van twee traveeën, uit de 18de eeuw. Rechthoekige bovenvensters in een vlakke grijsgeschilderde omlijsting. Korfboogvormige dakkapel in een houten omlijsting met in de druiplijst opgenomen sluitsteen. Rechthoekige deur met een grijsgeschilderde omlijsting, ingebouwd in een houten winkelpui. Deels omlopende kroonlijst op modillons.

Behouden zijgevel in stijl- en regelwerk met bepleisterde vullingen. Rechthoekige vensters. Overstekende dakrand op modillons.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde