Sint-Annakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Annakapel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Windmolen Van Vlaanderensmolen met omgeving

Beschrijving

Bakstenen wegkapel gelegen op een vijfsprong en aan het einde van een beukendreef naar het kasteel van Vinderhoute. Volgens S. Hebbelynck opgericht in traditionele stijl circa 1648. Later aangepast en voorzien van een nieuwe puntgevel.

Bakstenen kapel van één travee met driezijdig afgesloten koor op gecementeerde plint en afgedekt met zadeldak (leien). Voorpuntgevel afgewerkt met vlechtingen in de geveltop; korfboogdeur met erboven een nis en een venster met jaloezieraam. Spitsboogvenster in zijgevels.

Mobilair. De votiefportretten van de kinderen van de stichters, heren van Vinderhoute, bevonden zich eertijds in de kapel en zijn vandaag ondergebracht in de sacristie van de kerk. Houten gepolychromeerd altaar met schilderij en beeldengroep van Sint-Anna-ten-Drieën.

• Archief Bestuur Monumenten en Landschappen, Buitendienst Oost-Vlaanderen.
  • HEBBELYNCK S. 1972: Vinderhoute verleden en heden, Gids voor Vinderhoute "1972", Vinderhoute, 10.