• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Windmolen Van Vlaanderensmolen met omgeving

Beschrijving

Voormalige hoeve van het langgestrekte type met boerenhuis van zes traveeën en rechts aanleunend schuurtje onder afzonderlijk zadeldak (pannen), opklimmend tot begin 18de eeuw (vermeld op kaart van 1726 als het huis van de mulder, eigendom van de Sint-Pietersabdij). Geschilderde woonhuisgevel (naar zuiden) op gepikte plint met vernieuwde rechthoekige vensters. Boven deurtravee vernieuwde dakkapel met puntgeveltje onder zadeldak. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. Rechts aanleunend schuurtje met uiterst links in het dak verhoogde doorrit en rechts doorrit van wagenhuis onder houten latei met inscriptie "D.K. ACKE 1882".

Ten noorden, achter het woonhuis bakhuis met voorpuntgevel afgewerkt met vlechtingen en toegankelijk via korfboogdeurtje.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 374.

Auteurs: Lanclus, Kathleen