School en klooster der zusters van liefde van Jezus en Maria

Beschrijving

Oorspronkelijk school en klooster der Zusters van Liefde van Jezus en Maria, nu met onder andere Bijzonder Onderwijs Fabiolaschool, Medisch Pedagogisch Instituut "Bernadette" en kleuter-en meisjesschool.

Moederhuis gesticht door kanunnik P.J. Triest (toen pastoor van Lovendegem), eerste vestiging in 1803 in de Appensvoordestraat nummer 17. Er was in het hier nieuw opgerichte klooster van in het begin een armen- en burgerschool voor meisjes, twee werkscholen voor behoeftige kinderen, een wezenhuis voor meisjes en zalen voor jonge en ongeneesbare vrouwen en mannen. De gebouwen werden in 1846 heropgebouwd. Evolueerde nadien tot een ruim gebouwencomplex met een ingewikkelde bouwgeschiedenis. Heden voornamelijk vrij recente schoolgebouwen en zogenaamde paviljoenen. In 1844 werd een begraafplaats ingewijd met een monumentale grafkapel, waarin sedert 1902 de stoffelijke resten van kanunnik Triest, en voorts ijzeren kruisen voor de aldaar begraven religleuzen.

Aan de straatkant, lange vleugel van zestien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), vermoedelijk daterend van 1896. Lijstgevel, na de Eerste Wereldoorlog gecementeerd met uitgewerkt risaliet bekroond met driehoekig fronton, een vroegere poort. Links partij van acht traveeën, oorspronkelijk voorzien van rondboogvormige benedenvensters en kleine rechthoekige vensters van halve-verdieping, rechts partij met getoogde travee-nissen, met licht getoogde vensters en verankerd.

De aanpalende kloosterkerk, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw door de Engelen Opgenomen, dateert van 1865 en werd opgetrokken in neoromaanse stijl naar ontwerp van architect J. Bruyenne (Doornik). Opvallend bakstenen gebouw van oorspronkelijk drie geledingen; benedenverdieping nu op ongelukkige wijze aangepast. Eénbeukige kerk van vijf traveeën met pseudotransept, afgerond koor onder koepeldak. Klokkentorentje op zadeldak. Tegen koor aanbouwsel van twee bouwlagen onder plat dak in aangepaste stijl. Puntgevels van transept verlicht door roosvenster. Aan de straatzijde geritmeerd door rondboogvensters tussen doorlopende lisenen. De eerste geleding is in twee verdiepingen opgesplitst met inrichting van een zwembad op de begane grond.

Het eertijds prachtig versierde kerkinterieur is totaal afgevlakt en heeft aldus zijn karakter verloren. De spitsbooggewelven met gordelbogen rustend op muurpilastertjes in imitatie-overgangsstijl (12de eeuw) en de muren zijn nu volledig witbepleisterd. De oorspronkelijke glasramen, vloer en meubilair zijn verdwenen.

• Gent, Centraal Archief Zusters van Liefde van Jezus en Maria, Memorial.
  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 4, Gent, 1864-70, p. 57-64.

Auteurs: Lanclus, Kathleen