Molenaarswoning bij de Mayensmolen

Beschrijving

Voormalig molenaarshuis van de vroegere zogenaamde "Mayensmolen" een stenen koren- en oliewindmolen met houten stelling, gebouwd in 1858-59 door E. Maeyens, heelmeester en burgemeester van Knesselare, met stoommaalderij met hoge schoorsteen en circa 1930 voorzien van maalmachine; kap en wieken afgenomen in 1939 en gedeeltelijk gesloopt in 1953. Volledig verdwenen in 1968.

Achterin beplante voortuin met ijzeren voetgangershek, boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), volgens archiefdocumenten van 1869. Beraapte voorgevel met rechthoekig, vlak omlijste deur en vensters en aflijnende bepleisterde band onder de gootlijst. Rechts aanleunende travee onder schilddak.

Rechts doorgang naar vroegere molen en aan de straat palende bakstenen opslagplaats onder golfplaten zadeldak (nok parallel aan de straat), opgetrokken in 1871.

• RYSERHOVE A., Het Knesselare en Ursel van toen, Brugge, 1983, p. 58.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen