Winkel-woonhuis en kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel-woonhuis en kapel

Beschrijving

Winkel-woonhuis en kapel ingeplant op de hoek van de huidige Hoekestraat, in top links gevelsteentje met jaartal 1877. Bakstenen huizen van vier + drie traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Getoogde vensters onder beschilderde strek, op arduinen dorpels; deels behouden houtwerk en luiken. Aflijnende muizentand; nummer 46 met beschilderde omlopende fries eronder. Zijpuntgevel met rondboogvenster onder waterlijst en bekronend jaarsteentje.

Nummer 44 met behouden buurtwinkeltje, rechts met aanleunende stal onder lessenaarsdak en vrijstaande kapel.

Onze-Lieve-Vrouwekapel, zie gevelsteen binnenin opgericht door "M.T. Goethals - Wed. Lekens - 1878". Bakstenen gebouwtje op rechthoekige plattegrond, met voorpuntgevel geflankeerd door pilasters, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Spitsboogdeur met tracering in bovenlicht en driehoekige zijvenstertjes met Y-tracering.

Interieur sterk verwaarloosd, oorspronkelijk met sjablonenbeschildering. Altaartafel met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Heilig Hart.