Hoeve Groot Goed te Lake

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Groot Goed te Lake

Beschrijving

Zogenaamd "Groot goed te Lake" later ook "het Manneken" genoemd. Voorheen grootste hoeve van Knesselare met zogenaamd "Mannekensveer" over het kanaal. Mogelijk een overblijfsel van de oude "Graeflichede van Knesselare" en voormalig leen van het Land van de Woestijne met oudst gekende leenhouder in de 16de eeuw.

Ver achterin gelegen hoeve ten zuiden van de Brugse Vaart op de grens met Sint-Maria-Aalter en oorspronkelijk rechthoekig omgracht, (circa 1865 deels verdwenen). Heden toegankelijk via een lange notelarendreef en ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes ten zuidoosten. Ten noorden en ten zuiden, halfweg de gracht, ijzeren hekken tussen gemetste pijlers, met aardeweg leidend naar weilanden.

Ten noordwesten, huidig woonhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (pannen, nok parallel met de straat) met klokkenstoel, daterend van circa 1868. Verankerde baksteenbouw, linkerhoek en zijgevel beraapt, horizontaal geleed door een cordon en aflijnende houten kroon- en tandlijst. Rechthoekige vensters onder strek, voorzien van luiken.

Interieur met zichtbare balklaag en grote haard, rechts met bewaarde broodkastjes.

Ten zuiden, links van het woonhuis, naar verluidt voormalig woonhuis, heden stal, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat); aangepaste muuropeningen. Ten zuiden ervoor en ten noorden, grote bakstenen bedrijfsgebouwen, respectievelijk stallen en schuur met vergroot volume door aangebouwde stallen en afdaken onder zadeldaken (pannen, nok loodrecht op de straat), eveneens gebouwd in 1868.

• RYSERHOVE A., Knesselare, Brugge, 1945, p. 126.