Klooster en school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster en school

Beschrijving

Voormalig klooster en vrije lagere meisjesschool, heden zogenaamde "Betanië", een opvangcentrum van de broeders van Liefde. Oprichting van een klooster door J.B. van de Woestijne d'Hansbeke in 1856 volgens eenzelfde plattegrond als de kloosters van Hansbeke en Ursel, eveneens door dezelfde mecenas opgericht. Eerst bediend door de zusters van Liefde, sinds 1891 door de zusters franciscanessen van Gent (Crombeen). Naast het klooster was er ook een "hospice" voor bejaarden en weeshuis, een kantschool, lagere meisjesschool en kleuterklas. Oorspronkelijk vier vleugels gegroepeerd rondom een vierkante binnentuin met centraal in de achtervleugel de kapel. Herhaaldelijk uitbreiding en verbouwing van het complex onder meer eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw met uitbreiding van klassen en toevoeging van een tweede bouwlagag.

Hoofdgebouw: iets achterin en hoger gelegen bakstenen gebouw met voortuin afgesloten door laag bakstenen muurtje, van oorspronkelijk negen, heden elf traveeën en twee bouwlagen onder rechts afgewolfd zadeldak (leien, nok parallel met de straat), in kern van 1856. Rechthoekige vensters met roedeverdeling en dito deur in vijfde travee. Afgeknotte zichtbare rechter zijgevel afgezet met klimmende baksteenfries en links en rechts aansluitende haakse vleugels met twee bouwlagen onder laag zadeldak.

Vierkante binnentuin met Onze-Lieve-Vrouwebeeld in nis (1936) omgeven door twee bouwlagen hoge bakstenen gevels gemarkeerd door een centraal deurrisaliet, in de zuidelijke zijde gemarkeerd door de klokvormige kapelgevel met bekronende houten dakruiter, toegevoegde deuromlijsting en gebogen fronton met opschrift: "Geloofd zij Jezus-Christus - Amen"; verbouwd rondboogvenster (oorspronkelijk spitsboogvormig). Volledig vernieuwd interieur circa 1970.

• RYSERHOVE A., Oud Knesselare, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 26, 1975, p. 300-302.
  • RYSERHOVE A., Het Knesselare en Ursel van toen, Brugge, 1983, p. 30.
  • SOENS E., Historische schets van het gesticht der E.E. zusters Franciscanessen van Gent, geheeten Crombeen, Sint-Amandsberg, 1915, p. 184-187.
  • STEVENS W., Bijdrage tot de geschiedenis van het lager onderwijs in Oost-Vlaanderen, 100-jaar Crombeenschool te Knesselare, Knesselare, 1992.