Pastorie Sint-Willibrordusparochie met tuin

Beschrijving

Voorheen omgracht terrein met rode beukendreef naar de Kloosterstraat. Heden nog achterin gelegen gebouw in ommuurde, aangelegde tuin, palend aan het kerkhof. Imposant ijzeren toegangshek ten oosten van de kerk. Schuin ingeplante pastorie van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), op de fries gedateerd "AN-MDC-CLXXIX-NO" (1779), vergroot in 1858. Sobere Lodewijk XVI-voorgevel met aangepast gecementeerd parement op een plint van arduinplaten, horizontaal geleed door puilijst en gelede architraaf en begrensd door geblokte hoekpilasters. Rechthoekige omriemde vensters met sluitsteen en rolluiken in plaats van persiennes; nieuwe rechthoekige deur met bovenlicht en arduinen omlijsting. Aflijnend hoofdgestel met 19de-eeuwse kroon- en tandlijst op uitgesneden modillons, boven de twee middentraveeën onderbroken door een pseudofronton met jaartal en omlijste oculus met guirlande. Beraapte achtergevel met rechthoekige, vlak omlijste vensters en deur met getralied bovenlicht.

Interieur met Lodewijk XVI-schouw met stucguirlandes in salon links.

Aanvullende informatie

De typische, ommuurde pastorietuin is vormgegeven in landschapsstijl, gekenmerkt door een vijvertje, slingerpaden en meerdere merkwaardige bomen.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO001048, Parochiekerk Sint-Willibrordus, pastorie en pastorietuin (BOGAERT C., 1996).