Hoeve Goed te Zoetendale

Beschrijving

Zogenaamd "Goed te Zoetendale". Oorspronkelijk omgracht pachthof van de abdij van Zoetendale, gesticht in 1215 te Maldegem, vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw. Volgens archieven eind 14de eeuw in het bezit van de Brugse Jezuïeten die in 1584 de abdij van Zoetendale afschaften en haar bezittingen overnamen; na de opheffing van de Jezuïetenorde (1773) openbaar verkocht. Sindsdien in bezit van de familie Standaert.

Achterin gelegen woonhuis met mooie toegangsdreef van rode beuken en omhaagde voortuin, nu aangelegd als kruidtuin. Bakstenen dubbelhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met klokkenstoel, volgens gevelsteen in linkerzijgevel herbouwd door: "J.Bte Standaert-Wille te Waarschoot-1872". Gemarkeerd middenrisaliet met arduinen deuromlijsting met verdiepte pilasters op hoge neuten en voluutconsoles onder de rechte waterlijst; spiegelboogdeur met bewaard houtwerk. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in dito nissen; arduinen dorpels en persiennes. Vernieuwd houtwerk naar origineel model. Aflijnende decoratieve baksteenfriezen. Zijgevels afgezet met klimmende boogfriezen en doorbroken door twee getraliede rondboogvensters onder waterlijst en dito nis met heiligenbeeldjes, links Onze-Lieve-Vrouw en rechts Sint-Jozef.

Behouden plattegrond en interieur met onder meer fraaie stucplafonds met bloemenmotieven, brandende toortsen en vier medaillons met vrouwenprofielen, marmeren schouw, wit-zwart geblokte vloer en vernieuwde haard.

Voormalige grote schuur achteraan (nu bij nummer 43) onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat).

• DE VOS A., Geschiedenis van Waarschoot, Waarschoot, 1990, deel 1, p. 313-315.
  • TONDAT R., Bouwkundig erfgoed te Waarschoot, Maldegem, 1978, p. 270-279.
  • VAN MINGROOT E., Teloorgang en afschaffing (1584) van de abdij van Zoetendale te Maldegem, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 29, 1978, p. 88-125.