Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis

Beschrijving

Voormalig brouwershuis van brouwerij Wallyn, waarvan het brouwerijgebouw reeds in 1906 gesloopt werd.

Voortuin omsloten door hoge ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes, op bakstenen voet. Op de linker hoek, aan de straat palend paviljoen met het huis verbonden door een overdekte beglaasde gang. Paviljoentje op zeshoekige plattegrond, onder plat dak, met beraapte gevels en getoogde, vlak omlijste vensters. Aflijnende houten kroon- en tandlijst.

Herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), in neoclassicistische stijl, van circa 1883. Dubbelhuisopstand met aflijnende geblokte pilasters aan middentravee en hoeken. Getoogde omlijste vensters op arduinen cordons, op de bovenverdieping in vlakke omlijsting met oren en sluitsteen. Vlak omlijste deur met bovenlicht met fraai ijzerwerk. Aflijnende kroon- en tandlijst op klossen. Beraapte zij- en achtergevel.

• TONDAT R. 1978: Bouwkundig erfgoed te Waarschoot, Maldegem, 244-245.

Aanvullende informatie

De overdekte beglaasde gang tussen het paviljoen en het huis is verdwenen, net zoals het fraai ijzerwerk in het bovenlicht van de deur.

• Informatie meegedeeld door IOED Meetjesland (27 december 2021).