Hoeve Patattenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Patattenhof

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen achterin met gras begroeid erf, afgesloten door een dubbel, roodgeschilderd ijzeren hek.

Ten westen, woonhuis van zes traveeën en één verhoogde bouwlaag onder mank zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), rechts met sporen van vlechtingen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde gewitte gevels op gepikte plint, rechthoekige vensters met luiken en aflijnende overhoekse muizentand. Rechthoekige deur tussen bakstenen pilasters met neuten; verdwenen kroonlijst.

Interieur met behouden beschilderde balklagen met versierde moerbalken; rechts in de kamer grote haard met bordenplank, rode tegelvloer en getoogd deurtje onder geprofileerde houten kroonlijst. Achteraan, haaks aangebouwd melkhuisje.

Ten noorden, groot zwaar verankerd bakstenen bedrijfsgebouw van 1903 (aangebracht in witte baksteentjes in rechter zijpuntgevel), negen traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Behouden indeling met van links naar rechts open wagenhuis, paardenstallen voor de trekpaarden, koestallen, aardappelkuil en schuur met doorrit. Roodgeschilderd houtwerk. Gemetste mestvaalt ervoor.

Ervoor, losstaande varkensstal. Ten noordwesten, deels bewaard bakstenen bakhuis.