Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Achterin gelegen gebouw, voorheen im ommuurde tuin met fraai ijzeren hek (thans laag bakstenen muurtje); vijf + één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat), gebouwd in 1780 naar ontwerp van bouwmeester Hebbinghausen op de plaats van een ouder huis, aangekocht in 1664 als pastorie. Links travee toegevoegd in 1899 naar ontwerp van architect Henri en Valentin Vaerwyck.

Gecementeerde en grijsgeschilderde voorgevel met dubbelhuisopstand en rechthoekige vensters op arduinen dorpels. Rondboogdeur in geprofileerde Lodewijk XVI-omlijsting op neuten, onder kroonlijst op gegroefde consoles; nieuwe deur en waaiervormig bovenlicht. Rechts, garage. Identieke beschilderde achtergevel en deur, hier in een bepleisterde en grijsgeschilderde Lodewijk XVI-omlijsting.

Interieur met bewaarde salons met 18de-eeuws stucwerk op plafonds en schouwen; 19de-eeuwse trap. Haard met Delftse tegels in de keuken. Behouden gewelfde kelder, mogelijk van vroegere woning.

• Archief Bestuur voor Monumenten en Landschappen Brussel, plannenfonds Koninklijke Commisie voor Monumenten en Landschappen, provincie Oost-Vlaanderen, Waarschoot, pastorie.
  • TONDAT R., Bouwkundig erfgoed te Waarschoot, Maldegem, 1978, p. 204-206.
  • RYSERHOVE A., Merkwaardigheden over Waarschoot (3), in "Ons Meetjesland", VIII, 3, 1975, p. 116.