Directeurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Textielfabriek S.A.W.

Beschrijving

Voormalige directeurswoning, later portierswoning van het in 1887 naast de spoorweg opgerichte bedrijf "La Société d'Heygere et Cie" een katoenweverij en ververij, in 1889 omgevormd tot "N.V. d'Heygere en Cie". Na de afsplitsing van C. d'Heygere met een eigen textielfabriek, ontstaan van de "Société Anonyme de Waerschoot" zogenaamd "S.A.W." die in 1903 ook de fabriek van C. d'Heygere opslorpt.

Achterin gelegen alleenstaand burgerhuis, links palend aan de spoorweg, rechts aan het fabrieksterrein. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Oranje bakstenen gevels verrijkt met tegelpanelen. Getoogde vensters (nieuw houtwerk) onder decoratieve ontlastingsboog en waterlijst; sierankers. Centraal deurrisaliet met nieuwe deur.

Rechts aanleunend monumentale ingangspoort van het fabrieksterrein met voetgangersdeur en breed smeedijzeren hek tussen wit- en roodbakstenen pijlers.

Achterin gelegen vroegere ververij en weverij nu opslagplaats voor oude metalen.