erfgoedobject

Goed ter Beke

bouwkundig element
ID
33233
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33233
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed ter Beke
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig zogenaamd "Goed ter Beke", nu "Hof Wenemaer". Eén der oudste landbouwuitbatingen van de streek opklimmend tot de 13de eeuw. In 1317 gekend als "Goed ten Walle" en verkocht aan Willem Wenemaer, Gentse poorter en stichter van het zogenaamde "Wenemaershospitaal" aan het Sint-Veerleplein; sinds 1327 in het bezit van het hospitaal. Typische site met walgracht met mottestructuur en 8-vormige omgrachting, zie oude kaarten en 16de-eeuwse archieven die spreken van een omgracht goed met afzonderlijk omwald opper- en neerhof met zogenaamd "casteelken" op het opperhof (zie rekeningen van 1522-1523) en onder meer een logementshuis voor arme passanten, duifhuis en ovenbuur. In 1567 werd de huidige dreef aangelegd. Eind 18de eeuw verbeurdverklaard en sindsdien in het bezit van de Burgerlijke Godshuizen van Gent, vandaag O.C.M.W.

Ver achterin gelegen hoeve met lange populierendreef (drie rijen) en fraai ijzeren toegangshek met naamplaatjes "Hospice", "de Gand". Omwalling gedempt.

Ten noorden, nieuw woonhuis (boerenburgerhuis) van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat), gebouwd in 1870. Beraapte voorgevel op gecementeerde plint, rechthoekige vensters (nieuw houtwerk) en rechthoekige deur in arduinen omlijsting.

Interieur met eenvoudige stucplafonds en 19de-eeuwse schouwen. Kelder vroeger met stokerij. Ten oosten, vroegere overdekte mestvaalt gebouwd in de jaren 1860 laag gewit bakstenen gebouw op vierkante plattegrond, onder groot schilddak (pannen, nok parallel aan de straat).

Ten noorden, erachter, oude schuur met gewitte gevels op gepikte plint, onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), volgens archiefstukken vernieuwd in 1784.

  • Archief O.C.M.W. Gent, Atlas Wenemaershospitaal.
  • DE VOS A., Het Goed ter Beke te Waarschoot, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 37, 1986, p. 140-173.
  • DE VOS A., Geschiedenis van Waarschoot, Waarschoot, 1990, deel I, p. 285-287.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goed ter Beke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33233 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.