Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Wederopbouwhoevetje gelegen bij het kruispunt Zandvoordeplaats/Kleine Ieperstraat, aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse bouwtrant.

Opstelling: lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een deels verhard erf, toegankelijk via hek; boerenhuis (nok parallel aan de straat), schuur met aanleunende bakoven, en stal met wagenhuis respectievelijk ten oosten, noorden en westen.

Aanplantingen: deels omhaagde boomgaard met moestuin ten zuiden.

Materialen: donkerrode baksteenbouw; gecementeerde straatgevel bij het boerenhuis; pannen (mechanische) zadeldaken onder meer geknikt en onderbroken door klimmende dakvensters, met overstekende dakranden op houten modillons; door middel van ijzeren tralies beveiligd opkamervenster in rechter zijgevel van boerenhuis. Verschillende recente aanpassingen.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine