Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Gaaf bewaarde, kwaliteitsvolle wederopbouwhoeve met hoge ligging aan de rand van de dorpskom, daterend uit het begin van de jaren 1920; teruggaand op de regionale hoevebouw:

Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een deels verhard erf met bakstenen stoepen en ten zuiden omheiningsmuur waarin toegangshek en voetgangersdoorgang tussen vierkante pijlers; boerenhuis, stalvleugel, dwarsschuur, kleinere schuur en kapelletje respectievelijk ten westen, zuidoosten, oosten, zuiden en westen.

Aanplanting: siertuintje ten westen; resten van boomgaard ten zuidoosten.

Materialen: verankerde, donkere baksteenbouw boven gecementeerde plinten; lichtere baksteen voor de omlijsting van korfbogige muuropeningen en oculi; pannen (mechanische), geknikte zadel- en schilddaken met kort overstekende randen op houten modillons, onderbroken door dakvensters en -kapellen onder afgewolfde zadeldaken; betonnen zoldering in de nutsgebouwen.

Streekeigen bouwelementen: verdiepte kozijnvensters en -deuren bij het boerenhuis zie onder meer kruiskozijnen met roedeverdeling en luiken; lage steunberen tegen dwarsschuur.

Indeling: boerenhuis van vijf traveeën; dwarsschuur met privaat en wagenhuis; stalvleugel met vooruitspringend gedeelte van zes traveeën.

Aan de erfoprit, bakstenen rechthoekig kapelletje onder zadeldak; jaarsteen 1927 in de achtergevel. Puntgevel met schouderstukken en hoeksteunberen. Spitsboogdeur en -vensters. Bepleisterd interieur met geknikt gewelf en gipsbeeld van de Heilige Theresia waarboven opschrift "Ste Thérese de l. E.J. répandez sur nous une pluie de roses.".

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine