Wederopbouwhoeve en wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Wederopbouwhoeve op de hoek bij de Kleine Ieper-, Zillebekestraat en Zandvoordeplaats, naar ontwerp van architect Vandendael (?) van 1922, zie plan bewaard door bewoners; teruggaand op de regionale hoevebouw:

Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een deels verhard erf met gietijzeren toegangshek ten zuidoosten; boerenhuis (nok parallel aan de straat), stalvleugel, schuur en kapelletje respectievelijk ten noordwesten, oosten, westen en zuidwesten.

Materialen: verankerde gele baksteenbouw boven een gecementeerde plint; pannen (mechanische) zadeldaken met overstekende dakrand op houten modillons; houten, onder meer witgeschilderde lateien boven de rechthoekige muuropeningen; deels behouden houtwerk.

Streekeigen bouwelementen: korfbogige vensternissen met boogvelden in dambordpatroon; korfboogdeuren.

Indeling: boerenhuis van vier traveeën, in achtergevel onder meer opkamertravee; stalvleugel met tegen de achtergevel aanleunende mestvaalt onder lessenaarsdak; schuur met wagenhuis.

Recente varkensstal ten noorden. Aan vermeld kruispunt, rechthoekig kapelletje onder zadeldak (mechanische pannen). Met schijnvoegen gecementeerd puntgeveltje voorzien van steunberen, windborden, en kruisbekroning. Deels beglaasde korfboogdeur waarboven rondboognisje met Mariabeeld; geschilderd opschrift "A V M". Mijterboogvensters in zijgevels.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine