Kasteelhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhof

Beschrijving

Zogenaamd "Kasteelhof", zie uithangbord. Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve uit het begin van de jaren 1920 grosso modo teruggaand op regionale hoevebouw.

Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een licht verhard erf met resten van bakstenen stoepen en gietijzeren toegangshek tussen pilasters; boerenhuis (nok parallel aan de straat), stal, dwarsschuur en tabakstelling respectievelijk ten zuiden, zuidwesten, noorden en zuidwesten.

Aanplanting: moestuin en vaalt; materialen: verankerde, donkerrode baksteenbouw; overstekende pannen zadeldaken op houten modillons, onder meer doorbroken door getrapte dakvensters in stalvleugel; getoogde muuropeningen met arduinen onderdorpels en "traditioneel" houtwerk, zie kleine roedeverdeling en luiken; ijzeren I-balk boven schuur- en wagenhuispoort; cementen troggewelven tussen ijzeren I-balken in de stal.

Indeling: boerenhuis van vijf traveeën en twee opkamertraveeën (erfgevel); stalvleugel met onder meer bak- en melkhuis, koestal, privaat en voederkeuken; dwarsschuur met wagenhuis.

Straatgevel van boerenhuis aangepast. Recentere aanbouwsels. Ten noorden betonnen loods.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De stal, gelegen ten zuidwesten aan de straat, werd in 2023 gesloopt. De tabaksdroogstelling verdween al eerder. Het ensemble van de boerenwoning en schuur bleef wel herkenbaar bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els