Gemeentehuis van Passendale

Beschrijving

Gemeentehuis. Eclectisch gebouw, voornamelijk neogotisch getint van 1923 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge), gelegen op de hoek met de 4e Regiment Karabiniersstraat, op de plaats van de vooroorlogse pastorie.

Vrijstaand breedhuis van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen); meerdere houten dakkapelletjes onder afgewolfd zadeldak (leien), aan weerszijden twee getrapte dakvensters onder zadeldak. Lichtrode baksteenbouw met versierde muurankers. Verhoogde begane grond, benadrukt door gemarkeerde sokkel. Aflijnend, dubbel rondbogenfries tussen overhoekse postamenten en overkragende polygonale (hoek)-torentjes. Rechthoekige vensters verdiept in zogenaamd Brugse traveeën. Ter hoogte van derde travee: deels beglaasde houten vleugeldeur in tudorboogomlijsting met geblokte rechtstanden. Pui met korf- en rondbogige doorgang, op zuiltjes en consoles onder bekronend balkon; lage dubbele steektrap. Analoge zijtrapgevels. Rechter zijgevel: Jaarstenen "Anno 1923" in boogvelden van bovenvensters; rondboogdeur met schelpvulling in boogveld. Meerdere gedenkplaten aangebracht op voor- en rechter zijgevel, met opschriften ter ere van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Rechts aanleunende lage bijbouw van drie traveeën onder zadeldak, in aansluitende bouwtrant.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 5162.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

De rechts aanleunende lage bijbouw in aansluitende bouwtrant, is gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els

Aan de voorgevel van het gemeentehuis zijn verschillende gedenkplaten bevestigd die herinneren aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Van links naar rechts: marmeren gedenkplaat voor de 4de Karabiniers en hun rol bij de verovering van Passendale tijdens het geallieerde Eindoffensief (Eerste Wereldoorlog), gedenkplaat voor het 43ste Linieregiment en hun rol in de gevechten van mei 1940 (Tweede Wereldoorlog), gedenkplaat van 'The Passchendaele Memorial Western Front Association' ter herinnering aan het einde van de Slag bij Passendale (Eerste Wereldoorlog), gedenkplaat voor de Poolse bevrijding van Passendale (Tweede Wereldoorlog) en bronzen gedenkplaat voor omgekomen Grenadiers in september 1918, tijdens het geallieerde Eindoffensief (Eerste Wereldoorlog). Aan de zijgevel van het gemeentehuis, kant 4de Regiment Karabiniersstraat, hangt nog een gedenkplaat voor de 4de Karabiniers, met vermelding van hun 'citaties' inzake de Eerste Wereldoorlog. Aan de Grenadiersstraat hangt een gelijkaardige kleine rechthoekige gedenkplaat uit witte natuursteen, met vermelding van 5 'citaties' van het Grenadiersregiment.

• DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.