Herberg De nieuwe kroon

Beschrijving

Naar verluidt herberg uit de jaren 1920, zogenaamd "De nieuwe kroon" en tevens schroothandel; slagerij sinds 1936. Rechts ervan, bakstenen pijlers met gietijzeren toegangshek naar achterliggend erf met notelaar en recentere nutsgebouwen.

Vrijstaand breedhuis met ongelijke travee-indeling, respectievelijk acht traveeën op de eerste en zes traveeën op de tweede bouwlaag, onder zadeldak (mechanische pannen). Lijstgevel van donkere baksteen; cement voor de plint, horizontale banden, sluitstenen en imposten van de korfbogige muuropeningen. Respectievelijk van links naar rechts: voormalige stal, zie tweeledige deur en laaddeur erboven, kleine winkelpui, huidige slagerswinkel waarboven witbeschilderd casement, en koetspoort met laaddeur erboven. Geprofileerde gootlijst op houten modillons. Schuine linker zijgevel. Rechter zijgevel: vroegere paardenstal in aansluitende bouwtrant onder aanleunend lessenaarsdak.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Het pand werd gerenoveerd met behoud van de kenmerkende straatgevel. De gevel onderging wel aanpassingen: het schrijnwerk is vernieuwd, muuropeningen werden aangepast en de gootlijst werd vernieuwd zonder behoud van de houten modillons. De vroegere paardenstal onder aanleunend lessenaarsdak is verdwenen alsook de bakstenen pijlers met gietijzeren toegangshek.

Auteurs: Jacobs, Els