Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Beschrijving

Eclectisch breedhuis van drie traveeën en van een tot twee bouwlagen onder mank zadeldak (mechanische pannen) naar ontwerp van architect C. Spriet (Izegem) van 1921. Baksteenbouw met gevel van gele sierbaksteen; rode bakstenen voor decoratieve elementen als cordon, druip- en droplijst. Arduinen plint. Centrale deurtravee geaccentueerd door middel van houten erker op consoles, uitlopend op trapgeveltje met rondbogig dakvenster. Aflijnend fries met rechthoekige casementen. Korfbogige muuropeningen met hoek -en sluitstenen. Drielichtvenster rechts. Deels beglaasde vleugeldeur. Links aansluitende muur in analoge stijl met rechthoekige poort onder I-balk.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3600.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De houten erker is verwijderd en het schrijnwerk is vernieuwd. De links aansluitende muur met poort is gesloopt en vervangen door een nieuwbouw die verder loopt in de opgetrokken linkertravee van het oorspronkelijk gebouw.

Auteurs: Jacobs, Els