Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Wederopbouwhoevetje, thans niet meer als dusdanig uitgebaat; grosso modo uitgevoerd naar de plannen van architect L. Hocepied (Moeskroen) van 1921. Naar verluidt vooroorlogse hoeve meer naar straat toe gelegen. Aansluitend bij de regionale hoevebouw:

Opstelling; lage bestanddelen L-vormig en aaneengesloten opgesteld rondom een onverhard erf met geplaveide stoepen; zuidwestelijke erfoprit.

Aanplantingen: moes- en grastuin met notelaar, voor en achter het boerenhuis; omhaagde rest van boomgaard, ten noorden; met doornhaag en knotwilgen afgezette weide ten zuidwesten.

Materialen: verankerde donkerrode baksteen; pannen (mechanische), onderbroken zadeldak voorzien van klimmend dakvenster.

Streekeigen bouwelementen: jaarsteen 1922 boven de deur aan straatzijde.

Indeling: boerenhuis bestaande uit een bakhuisje links + een lagere travee + drie traveeën met onder meer een opkamertravee links aan erfgevelzijde; haaks aanleunende stal- en schuurvleugel.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 6297.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine