Herenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhoeve

Beschrijving

Herenhoeve gebouwd op de plaats van voormalig kasteel, zetel van de heerlijkheid "de grote vierschaar", verheven tot markgraafschap in 1705. Het tijdens de Franse Revolutie sterk verwoest kasteel, verdween volledig tijdens de Eerste Wereldoorlog; heropgebouwd naar ontwerp van architect M. Dujardin (Komen) van 1921, in aansluiting met de regionale hoevebouw.

Opstelling: losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een deels begraasd, deels begrint erf met centraal hondenhok toegankelijk via poortgebouw, gietijzeren afsluitingshek tussen pijlers boven muurtje; boerenhuis, stal- en schuurvleugel, poortgebouw en tabaksast, respectievelijk ten noordoosten, noordwesten, zuidoosten, zuidwesten en noorden.

Aanplantingen: resten van omwalling ten noordoosten; boomgaard ten oosten; erf beschaduwd door treurwilgen.

Materialen: verankerde rode baksteen, donkerrode baksteen voor ornamenten bij boerenhuis; pannen (mechanische) zadeldaken overstekend op houten modillons en schoorstukken bij de nutsgebouwen; arduinen en bakstenen onderdorpels; witgekalkte troggewelven tussen ijzeren I-balken in de nutsgebouwen.

Streekeigen bouwelementen: erfgevel van boerenhuis getypeerd door middenrisaliet uitlopend op tuitgevel met oculus en muurvlechtingen en, door aflijnend tandlijstje; voorts, korfbogige en rechthoekige muuropeningen, laatstgenoemde verdiept in korfboognissen, en (zij)tuitgevels met muurvlechtingen; steunberen ter onderstutting van de nuts- en poortgebouwen; rondbogig marianisje boven inkompoort; asemgaten in schuurvleugel.

Indeling: boerenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen, schuurvleugel met drieledig wagenhuis rechts; Vernieuwd houtwerk.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 4206.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine