Onderwijsgebouw

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolcomplex

Beschrijving

Schoolcomplex, bestaande uit het voormalig zusterhuis, kapel en klaslokalen rondom een geplaveide speelplaats omgeven door bakstenen muur met pilasters en casementen; korfbogig toegangspoortje. Vrij verzorgde wederopbouwarchitectuur uit het begin van de jaren 1920. Bruinrode bakstenen gebouwen op arduinen plint, met gecementeerde vlakke kroonlijst en pannendak. Rechthoekige muuropeningen met grote roedeverdeling, op arduinen onderdorpel.

Voormalig zusterhuis - thans klas- en vergaderlokaal - van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Rechts ervan, kapel, - thans turnzaal - van vier traveeën op rechthoekige plattegrond. Voorpuntgevel: aandak, muurvlechtingen, kruisbekroning, hoeksteunberen met versnijding, rechthoekige deur in een verdiepte, uitgelengde rondboogomlijsting waarin oculus tussen rondboognissen met Heilig Hart- en Onze-Lieve-Vrouwbeeld. Zijgevels geritmeerd door middel van steunberen met versnijding en rondboogvensters.

Schoolgebouw van elf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Begane grond geritmeerd door middel van pilasters en deurrisalieten. Beglaasde vleugeldeuren. Zijgevels: gemarkeerde schoorsteentravee en casementen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Het zusterhuis en de kapel zijn gesloopt circa 2014 en 2015. Ook de bakstenen afsluitingsmuur met korfbogig toegangspoortje is niet langer aanwezig. Alleen het schoolgebouw is bewaard.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (9 april 2021).
Auteurs: Jacobs, Els