Burgerhuis en cichorei-ast

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis met aanpalende cichorei-ast, lagerruimte, bietenwasserij en nutsgebouw, gegroepeerd rondom een grotendeels gekasseide binnenplaats. Cichorei-ast in werking tot circa 1954.

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), naar verluidt gebouwd in 1922. Verankerde baksteenbouw op arduinen plint; gebruik van Euvillesteen (?) voor bovendorpels, stijlen, deuromlijsting, hoek- en sluitstenen. Houten gootlijst op consooltjes. Deurrisaliet, uitlopend op dakvenster met tuitgevel. Getoogde beneden- en, rechthoekige bovenvensters onder rondbogige ontlastingsboog. Deels beglaasde vleugeldeur in korfboogomlijsting met druiplijst. Arduinen aantrede. Korfboogpoort rechts, als doorgang naar binnenkoer, waar afgesloten met rechthoekige houten poort onder I-balk.

Rechts, haaks ingeplante lagerruimte. Voortuitgevel met dubbele schouderstukken en bekronend driehoekig fronton, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Rondboognis met Heilig Hartbeeld op sokkel, in de top. Binnenruimte overwelfd met bakstenen trogggewelven rustend op I-balkjes, onderstut door middel van betonnen pilasters.

In het verlengde ast onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, golfplaten); centrale rechthoekige schuifpoort. Binnenruimte verdeeld in twee niveaus door middel van geajoureerde ijzeren vloeren op I-balken, boven zes voormalige haarden. Ertegenover, nutsgebouw met bureel, garage, privaat, en twee paardenstallen, onder zadeldak (mechanische pannen) overstekend op houten modillons; dakvenster onder zadeldak.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine