Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Wederopbouwhoeve uit het begin van de jaren 1920, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect F. Delrue (Moorsele); grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw, zie:

Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een licht verhard erf toegankelijk via bakstenen hekpijlers en met oprit vanaf de Beselarestraat; boerenhuis, koestal en dwarsschuur respectievelijk ten noordoosten, noordwesten en zuidoosten; bakhuis achter de boerenwoning; ten noorden en ten westen, afgezonderde asten respectievelijk voor tabak (jaren 1940) en cichorei.

Aanplanting: populieren aan de erftoegang.

Materialen: verankerde rode baksteenbouw met decoratief gebruik van witte cementstenen bij de getoogde huis- en stalopeningen; licht gebogen, pannen (mechanische) zadeldaken op houten modillons, bij boerenhuis en koestal met bijkomend dakvenster voorzien van wolfseind en onder meer houten spant; "traditioneel" houtwerk, zie luiken en tweeledige staldeuren; schuur- en wagenhuispoort onder ijzeren I-balk; troggewelven van cement met ijzeren I-balken in de stal.

Indeling: boerenhuis met twee paardenstal-traveeën links + vijf traveeën, in de achtergevel met opkamer; dwarsschuur met wagenhuis. Recentere aanbouwsels tegen zijgevel van boerenhuis, stal en dwarsschuur. Nieuwe varkensstal ten oosten.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 6432.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine