Hof ter Velde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Velde

Beschrijving

Naar verluidt recent zogenaamd "Hof ter velde". Wederopbouwhoeve teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.

Opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een begrind erf met omlopende bakstenen stoopen en onverharde oprit ten zuiden; boerenhuis (nok parallel aan de straat), stal en dwarsschuur respectievelijk ten zuidoosten, noordoosten en zuidwesten

Aanplanting: twee notelaars middenin het erf; drenkplaats ten noordwesten; met beukenhaag en leiperelaars omzoomde moes- én siertuin; kleine boomgaard ten oosten.

Materialen: verankerde donkerrode baksteen; pannen (mechanische) zadeldaken op houten modillons, bij stal en schuur doorbroken door dakvensters; onder meer arduinen of bakstenen onderdorpels voor de korfbogige muuropeningen; "traditiegebonden" houtwerk zie onder meer luiken; bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken in de aardappelkelder van de schuur.

Streekeigen bouwelementen: rondboognisje omlijst met "Boomse klompjes" bij de stal; asemgaten bij de schuur; zijpuntgevels met hoeklisenen overgaand in klimmende baksteenfries.

Indeling: boerenhuis met een opkamertravee links + vijf traveeën; stal met voederhok; ruime dubbele dwarsschuur met wagenhuis, kleine stal en aardappelkelder.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Op 16-03-2017 werd vastgesteld dat de schuur en de stalling op het erf afgebroken zijn. De notelaars zijn gekapt.

Auteurs: Vanneste, Pol