Gemeentehuis van Zonnebeke en postgebouw

Beschrijving

Gemeentehuis en postgebouw naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) van 1925, gelegen aan het marktplein.

Eerste ontwerp van architect Huib Hoste (Brugge) van 1922, opgevat als een architecturale tegenhanger van de Onze-Lieve-Vrouwekerk; omwille van de modernistische bouwtrant afgewezen door de gemeenteraad die opteerde voor "eenen bouwtrant die meer in de smaak valt van onze bevolking: zoals ons oude gemeentehuis was ofwel in den trant van de huidige vakschool St.-Lucas..."; voorziene ligging in overeenstemming met het nieuwe rooilijnplan, meer bepaald op de schuin tegenover de kerk gelegen hoek bij de Langemark- en de Roeselarestraat.

Tweede ontwerp van architect M. Douchant (Anderlecht): een neogotisch gemeentehuis op dezelfde plaats; echter ook verworpen.

Huidig gemeentehuis en postgebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl geïnspireerd op de stadhuisbouw uit de 16de-17de eeuw in de Zuidelijke Nederlanden. Arduinen gevelsteen met bronzen vogel en kleurrijk email van L. Degheus (1964); opschrift: "Dr. Sc. Berten Pil 1892-1940 - Vlaamse Toeristenbond."

Lijstgevel van twee bouwlagen en acht traveeën onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met centraal dakruitertje onder ingesnoerde leien spits en drie kleine dakkapellen. Baksteenbouw; Euvillesteen voor deuromlijstingen en centrale sokkel van borstwering; lelievormige muurankers. Brugse travee, bij de deurtravee uitlopend op getrapt dakvenster. Houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling. Twee korfboogdeuren opgenomen in geblokte omlijsting onder rechte druiplijst respectievelijk bekroond met wapenschild van de provincie en de gemeente tussen twee leeuwen; lage, arduinen steektrap met bakstenen leuningen. Geprofileerde schoorstenen. Zijtrapgevels met getorst topstuk.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 13574.
  • Gemeentelijk Archief Zonnebeke, 861.11.