Sint-Lucasschool

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gebouwencomplex

Beschrijving

Bakstenen gebouwencomplex met aan de straat, de voormalige Sint-Lucasschool, zie opschrift en Sint-Lucasbeeld van de poorttravee en de emblemen van de borstwering met betrekking tot het gegeven onderricht (schilderspalet, hamer, beitel, winkelhaak, drukpers); erachter, een geasfalteerde binnenplaats met de parallelle vleugel van het zogenaamde "Patronaatsgebouw".

Gebouwd in 1920-'22 op initiatief van de toenmalige pastoor G. Lammens, pionier van de wederopbouw te Zonnebeke. Voorbeeld van de sociaal-culturele bekommernissen van de plaatselijke geestelijke overheid in de moeilijke naoorlogse jaren. Parochiaal centrum aanvankelijk fungerend als noodkerk, en later als onderdak voor de plaatselijke jeugdverenigingen (Patronaatsgebouw); tevens plaats waar de culturele vorming van de volwassenen werd voortgezet door middel van avondlessen in de Nederlandse en Franse taal, wiskunde, huishouding, technisch tekenen en houtbewerking (Sint-Lucasschool). Huidige functie: openbare bibliotheek en vergaderlokaal.

Voormalige Sint-Lucasschool: hoekgebouw bij het kruispunt Ieper-/ Langemark-/Roeselarestraat en architecturale tegenhanger van het ertegenover gelegen gemeentehuis. Neogotisch gebouw van één à twee bouwlagen onder zadel- of plat dak, waarvan de trapgevels en het hoektorentje herinneren aan het vooroorlogse gemeentehuis. Grote raamoppervlakken typerend voor het traditionele schoolgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw: rechthoekige drielichten onder ijzeren I-balken met rozetvormige bevestigingsbouten.

Zogenaamd "Patronaatsgebouw" opgetrokken in eclectische bouwtrant. Twee bouwlagen van zeven traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Ritmerende lisenen, ter hoogte van de centrale poorttravee overgaand in een licht overkragende trapgevel met Heilig Hartbeeld in rondboognis in de geveltop. Verdiepte muuropeningen in korf- of tudorboogomlijsting; druiplijsten. Tudorboogpoort.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Het Patronaatsgebouw, eclectische vleugel aan de geasfalteerde binnenplaats en parallel aan de Sint-Lucasschool, is gesloopt.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (9 april 2021).
Auteurs: Jacobs, Els