Molenaarswoning / Maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij

Beschrijving

Alleenstaande maalderij uit de jaren 1920, teruggaand op vooroorlogse windmolen zogenaamd "Frezenbergmolen" of "Viversmolen" gebouwd in 1815 door François Vandevivere. Na de Eerste Wereldoorlog, aanvankelijk uitbating van veldsteenbakkerij, zie achterliggende depressie van de toenmalige kleiput; naargelang de wederopbouw vorderde - maalderij en omgevende huizen opgetrokken uit deze lokaal gewonnen baksteen - geleidelijk overstappen naar een mechanische loonmaalderij; inmiddels voornamelijk veevoederproduktie.

Molenaarswoning / maalderij (nummer 123) naar verluidt in 19321. uitgebreid met woonhuis in aansluitende bouwtrant, echter van donkerder bakstenen (nummer 121).

Eenheidsbebouwing van twaalf traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Ritmerende lisenen en aflijnend getrapt baksteenfries. Getoogde muuropeningen onder strekse latei. Centrale, rechthoekige maalderijpoort onder ijzeren I-balk; links ervan, gewijzigde begane grond. Met schijnvoegen gecementeerde rechter zijpuntgevel. Behouden maalinstallatie uit de jaren 1920. Achterliggend lager nutsgebouw (nok parallel aan de maalderij).

• THEUNINCK A., "Viversmolen. gelegen op de Frezenberg te Zonnebeke (ca. 1815-1915), Zonnebeke, 1976.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine