Hoeve Bouvryn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Bouvryn

Beschrijving

Zogenaamd "Bouvryn (?)" volgens bewoners. Hoeve naar verluidt in 1924 aan de straat heropgebouwd; vóór de Eerste Wereldoorlog, dieper in en circa 150 meter meer naar rechts gelegen. Wederopbouw teruggaand op de regionale hoevebouw.

Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een verhard erf met gietijzeren toegangshek; boerenhuis (nok parallel aan de straat), stal en dwarsschuur, heden ook met stalfunctie, respectievelijk ten noordwesten, noordoosten en zuidwesten.

Aanplanting: deels omhaagd grastuintje voor het boerenhuis.

Materialen: verankerde donkerrode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken overstekend op houten modillons en met bijkomend dakvenster voor het boerenhuis; betonnen lateien met bakstenen ontlastingsbogen; "traditionele" houten kruisen drielichtvensters met getraliede boven- en onder meer beluikte benedenvakken.

Streekeigen bouwelementen: rechthoekig Marianisje waarboven bordje met opschrift "H. Moeder Gods B.VO."; steunbeer centraal tegen de rechter schuurzijgevel met rond uilengat in de top.

Indeling: boerenhuis van vijf traveeën onder meer een opkamertravee. Recentere aanbouwsels tegen linker- en rechter zijgevel van respectievelijk de stal en de schuur.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

De dwarsschuur ten zuidwesten is niet langer bewaard. Ook het gietijzeren toegangshek is verdwenen.