Koortskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koortskapel

Beschrijving

Koortskapel "O.-L.-Vrouw Nood zoekt Troost", links palend aan het voormalige wijkschooltje. Opgericht circa 1880 door Charles Debouck, bewoner van het vooroorlogse landhuis met park gelegen op de zuidoosthoek van het kruispunt Tresoriers-/ Frezenbergstraat. Verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en niet op dezelfde plaats heropgebouwd in 1925; oorspronkelijke ligging - zijnde tegenover het verdwenen landhuis - aangegeven door bakstenen wegkapelletje aan de oprit Frezenbergstraat nummer 14, onder meer voorzien van opschrift "Heropgericht in de meimaand 1972 door de Zonnebeekse heemvrienden".

Eenvoudige, eenbeukige kapel van vier traveeën met halfronde apsis. Afdekking door middel van zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Donkerrode baksteenbouw; straatgevel met plint van Atrechtse zandsteen. Trapgevel met klokkenruitertje. Roosvenster boven de luifel van het ingangsportaal met geschilderd opschrift "O.-L.-V. nood zoekt troost. B.V.O." op houten spant. Rondboogvensters onder meer gekoppeld tot drielichten in de vrijstaande rechter zijgevel. Bepleisterd interieur: spanten op getrapte consoles van baksteen en dito rondbogige muurvakken.

Laag rechter aanbouwsel, naar verluidt voormalige conciërgewoning, heden sacristie.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine