• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zogenaamd Almafarm en Brigadehof volgens respectievelijk Britse en Duitse stafkaarten. Hoeve naar verluidt dichter bij de straat heropgebouwd, echter met behoud van de vooroorlogse schikking. Teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.

Opstelling: U-vormige opstelling van bestanddelen rondom een onverhard erf; boerenburgerhuis (nok parallel aan de straat) met lagere rechter vleugel waarin toegangspoort, stal en dwarsschuur respectievelijk ten zuidoosten, zuidwesten en noordoosten.

Aanplanting: siertuin aan straatzijde; rest van boomgaard ten noordoosten; afzomende abelenrij ten noorden.

Materialen: donkere baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken, bij de stal doorbroken door twee dakvensters met windborden; arduin voor de lekdrempels van de getoogde muuropeningen en voor de nieuwe plint aan straatzijde; houtwerk naar 19de-eeuws model onder meer deels beglaasde vleugeldeur; streekeigen bouwelementen: aflijnende tandlijst met dropmotief, deurrisaliet en hoeklisenen bij het boerenhuis.

Indeling: dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen; stal met bakhuis links; dwarsschuur met drie kelders.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Op het domein van deze hoeve zou nog een cilindervormige betonnen militaire post terug te vinden zijn, met een stalen deur. Afgaande op de foto betreft het een Duitse Einmannbunker uit de Tweede Wereldoorlog: dit is een klein, gestandaardiseerd type bunker.

• CROMPTON R. 2021: 1805Info8h: John Henry Crompton. His death at Zonnebeke (3rd Ypres) - 4 October 1917 [online], http://www.rgcrompton.info/crompton/1805info8h.html (geraadpleegd op 4 november 2022).
  • Informatie meegedeeld door Peter Oldham, 3 november 2017.