Brouwerij Belle vue

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Belle vue

Beschrijving

Voormalige brouwerij zogenaamd "Belle vue", in 1976 aangepast tot het onthaalcentrum "De Gaper" naar ontwerp van architect W. Barthier (Ieper). Opgericht in de loop van de 19de eeuw tengevolge de samensmelting van twee oudere brouwerijen zogenaamd "Den Fransche Schild" en "Het Gouden Hoofd"; wederopgebouwd na de Eerste Wereldoorlog en naar verluidt gebruikt tot in het begin van de jaren 1960.

Brouwerijcomplex met bakstenen gebouwen gesloten opgesteld rondom een rechthoekige binnenplaats met kasseien onder meer beton-, zitbanken en groenvoorziening. Poortgebouw van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); lage rechter vleugel van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat). Soortgelijke neoclassicistische pilastergevel als de rechts aansluitende huizenblok nummer 6-10. Plint van Atrechtse zandsteen. Dito omlijsting voor de rondboogpoort met arduinen schamppalen; aan koerzijde, rechthoekig en onder ijzeren I-balk. Witbeschilderde koergevels van één à twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen, golfplaten), ten noorden gedomineerd door de vroegere mouteest onder tentdak met trekschouw.

Interieur met grosso modo behouden indeling; onder meer betonplafonds en pijlers.

• HUYS E., Geschiedenis van Geluwe, derde aangevulde uitgave ingeleid door N. MADDENS en bijgewerkt door D. DECUYPERE, Tielt, 1977, p. 35.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine