Hoeve Roôpoorte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Roôpoorte

Beschrijving

Zogenaamd"Roôpoorte" volgens opschrift van jaarsteen 1740 in het poortgebouw. Oorspronkelijk omwalde hoeve zie resten van vroegere omwalling ten westen en noordwesten, waarvan tracé verder aangegeven door populieren; vermoedelijk beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarna hersteld en deels wederopgebouwd naar vooroorlogs patroon.

Losse, lage bestanddelen van verankerde, donkere baksteen onder pannen (mechanische) zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf met boerenhuis ten noorden, stalvleugel ten oosten, en dwarsschuur ten zuiden; afgezonderde tabaksast ten zuidoosten. Doorsnee wederopbouwarchitectuur; boerenhuis met vernieuwd bakstenen gevelparement. Interessanter poortgebouw onder afgewolfd zadeldak. Vernieuwde voorpuntgevel afgelijnd met muurvlechtingen en gestut door middel van steunberen met versnijdingen. In de top: beglaasde, getoogde nis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, boven de gevelsteen met opschrift "Roôpoorte - 1740" onder lamberkijn. Rechthoekige poort. Vlak overzolderde doorgang, aan erfzijde gestut door middel van geprofileerde houten schoorstukken. Ingemetselde jaarsteen "Anno 1748" links.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine