Hoeve Den Eeck Polck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Den Eeck Polck

Beschrijving

Zogenaamd "Den Eeck Polck" volgens opschrift van uithangbord. Wederopbouwhoeve uit de jaren 1920, bij de hoek met de Dadizelestraat; naar verluidt naar ontwerp van architect C. Halsberghe (Menen). Teruggaand op de regionale hoevebouw.

Opstelling: losse bestanddelen rondom een deels gekasseid, deels begrint erf met boerenhuis van twee bouwlagen ten zuidoosten, stalvleugel ten westen en dwarsschuur ten zuidwesten; afgezonderde tabaksast ten westen; erftoegang tussen bakstenen hekpijlers, met links ervan een ijzeren kruisbeeld onder houten luifel met lantaarn.

Aanplanting: plataan aan de erftoegang.

Materialen: verankerde baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken, bij stalen schuurvleugel met overstekende dakrand op houten modillons; arduinen onderdorpels voor de getoogde huisopeningen onder strekse latei.

Streekeigen bouwelementen: de geprofileerde bakstenen kroonlijst van het boerenhuis.

Indeling: dubbelhuis van vijf traveeën, en zoldertoegang in zijgevel; dwarsschuur met aardappelkelder, tabakberging en wagenhuis.

Boerenhuis recenter aan noordzijde uitgebreid. Nieuwe stalvleugel ten noordwesten.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine