Pastorie Sint-Jan Baptistparochie

Pastorie, met omringende, omhaagde tuin.

HISTORIEK

De eerste vermelding van een pastoorswoning in Wiekevorst gaat terug tot een register van 1623. Het ging om een gebouwtje ter plaatse van de huidige pastorie. In 1763, enkele jaren na de bouw van een nieuwe parochiekerk (1754), werd volgens kerkrekeningen een nieuwe pastoorswoning opgericht. Uit de Atlas der Buurtwegen (1842) blijkt dat het ging om een vrij groot hoofdgebouw met water aan straatzijde; achter het hoofdgebouw een soort siertuin met hagen in kwadrantvorm en naast de pastorie een stuk bouwland, vermoedelijk in gebruik als moestuin en grasweide. In 1966 werd een gedeelte van de pastorietuin ingepalmd als bouwgrond voor de nieuw aangelegde Pastoriestraat.

BESCHRIJVING

Verankerd bakstenen gebouw met twee lagere aanbouwsels. Dubbelhuis met lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), vermoedelijk van circa 1763. De gevelsteen boven de deur met jaartal 1682 verwijst waarschijnlijk naar de oudere pastorie op dezelfde plaats. Rechthoekige vensters in zandstenen omlijsting met hergebruikte (?) hoek- en negblokken. Steekboogdeur in zandstenen omlijsting met sluitsteen onder waterlijst. Voorgevel horizontaal geaccentueerd door gecementeerde plint, imitatiemuurbanden en houten kroonlijst op klossen. Achtergevel met gelijkaardig uitzicht. Oculi in de zijgevels. "Klassieke" plattegrond met brede gang en centrale trap.

Interieur met op de benedenverdieping bewaarde deuren en 18de-eeuws stuclijstwerk; behouden dakgebint en onderdak.

Tot garage omgevormd rechter aanbouwsel met sporen van zandsteengebruik.

• S.N., 350 jaar Wiekevorst, Uitgave van Heemkring "Wiekevorst, Ons Dorp", s.l., 1992, p. 45-71.