Eclectische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische villa

Beschrijving

Nagenoeg vrijstaand en dieperin gelegen gedeelte (linker vleugel) van voormalig 19de-eeuws kasteeltje van de familie Delefortrie; naar verluidt jaartal 1863 in kelder van nummer 12.

Eclectisch bouwwerk met parallel aan en ten opzichte van elkaar verspringende vleugels respectievelijk van anderhalve en twee bouwlagen onder zadeldaken (nok loodecht op de straat, mechanische pannen), gedomineerd door ronde toren (plat dak) achteraan aansluitend bij driezijdig hoektorentje onder tentdak.

Donkere baksteenbouw afgewisseld met lichtere bakstenen voor de strekken van de getoogde muuropeningen; gecementeerde druiplijsten en kordons. Aan straatzijde, resp. met schijnvoegen gecementeerde puntgevel (nummer 12) en hoge overkragende trapgevel met rondbogige topvenster (nummer 14); hoekpilasters ook aanwezig bij de achtergevel en het hoektorentje. Onder meer aangepaste muuropeningen.

• DECUYPERE D., DENYS R., Geluwe in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, p. 3.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine