• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoeve naar verluidt begin 20ste eeuw wederopgebouwd naar het vroegere 19de-eeuwse uitzicht; hersteld na de Eerste Wereldoorlog. Semigesloten opstelling van lage, verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak (mechanische pannen). Deels gekasseid erf met siertuin -waarin imitatiegrot met Onze-Lieve-Vrouwbeeld- bereikbaar via gekasseide oprit ten noorden, gemarkeerd door middel van gietijzeren hek. Schuur- en stalvleugel afgelijnd met bakstenen stoep. Rest van doornhaag aan straatzijde, ten westen.

Ten noordwesten van het erf, boerenhuis van zeven traveeën; in 1909 wederopgebouwd naar vroeger uitzicht met neogotische inslag, zie middenrisaliet van drie traveeën uitlopend op puntgevel met Brugse travee en in spitsboogomlijsting verdiepte vensters; borstwering en boogvelden in visgraatverband. Rondbogig dakvenster met radverdeling; erboven, Marianisje. Hoeklisenen en aflijnende tandlijst. Beluikte, licht getoogde vensters met strekse latei en arduinen lekdrempel; voorgeplaatste rolluikkasten. Witgekalkte erfgevel op gepikte plint; vooruitspringende middenpartij van drie traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op het huis). Zijpuntgevels onder meer gecementeerd rechts, met rondbogig zoldervenster.

Ten zuidwesten, haaks tegen het woonhuis, lange stalvleugel van 1911, echter deels vernield in de Eerste Wereldoorlog en wederopgebouwd. Overstekende dakrand op houten modillons; twee dakvensters met windbord. Rondboogvenster boven in rechter zijgevel. Deels ingebouwde achtergevel. Linker zijgevel: aanleunend lager schuurtje.

Ten oosten, schuurvleugel met aardappelkelder en wagenhuis, daterend van 1911. Overstekende dakrand op houten modillons. Gecementeerde troggewelven op ijzeren I-balkjes boven kelder en wagenhuis. Rondboogvenster met radverdeling in de zijgeveltoppen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine