Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vier burgerhuizen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing met vier burgerhuizen op de hoek bij de Kloosterstraat. Enkelhuizen van oorspronkelijk drie traveeën in spiegelbeeld en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); daterend opschrift "1894 H. Jozef B.V.O." op arduinen consooltje van Sint-Jozefsbeeld in rondboognis centraal op de bovenverdiepingen. Met schijnvoegen gecementeerde, deels beschilderde lijstgevel; gebruik van arduin voor de lekdrempels, doorgetrokken op de bovenverdieping. Gemarkeerde puilijst. Spiegels op de borstwering en tussen de uitgelengde consoles van de geprofileerde houten gootlijst met tandlijst. Rechthoekige bovenvensters onder meer drielicht, in geriemde omlijsting met sluitsteen. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen op de begane grond, onder meer aangepaste.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine