Burgerhuis naar ontwerp van H. Hoste

Beschrijving

Eenheidsbebouwing met burgerhuis (nummer 7), oorspronkelijk twee (nummer 5), en herenhuis (nummer 9) naar ontwerp van architect H. Hoste (Brugge) van 1921. Modernistische inslag beperkt tot strekse metselverbanden, afwerking van erker en dakvensters, uitwerking en houtwerk van de muuropeningen. Voorts, traditionele bedaking en gevelindeling.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 6009.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Van de oorspronkelijke eenheidsbebouwing (nummers 5-7-9) is enkel het rechtse burgerhuis (nummer 9) herkenbaar bewaard. De nummers 5 en 7 ondergingen aanpassingen waardoor het voormalige ensemble niet langer herkenbaar is. Het ensemble werd gebouwd in opdracht van brouwer Vanden Bulcke. Voor deze opdrachtgever realiseerde Hoste een zestal opdrachten in het kader van het wederopbouwprogramma na de Eerste Wereldoorlog. Voor Vanden Bulcke ontwierp hij ook de Herberg au Canon (Steenakker 37) en het winkelhuis Au Courrier (Molenstraat 6). Van het ensemble aan de Molenstraat 5-9 was de grote woning rechts (nummer 9) bedoeld als brouwerswoning voor de opdrachtgever. Volgens een publicatie van 2005 werd het interieur van de woning zwaar verbouwd en bleef op dat moment enkel de tegelvloer en deur met gekleurd structuurglas in de hal bewaard, evenals de traphal met houten draaitrap.

• DE WINTER L., SMETS M. & VERDONCK A. 2005: Huib Hoste 1881 - 1957, Focus architectuurarchieven, Antwerpen, 105.