erfgoedobject

Parochiekerk Heilig Hart met kerkhof

bouwkundig element
ID
32856
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32856

Juridische gevolgen

Beschrijving

Heropgebouwd westelijk georiënteerd bedehuis in "schoolse" neoromaanse stijl met regionale inslag naar ontwerp van architect J. Bosschaert (Wervik) van 1927; toren en transept mogelijk iets recenter; voorliggende parking en achterliggend kerkhof met calvarie op cementrots; Christusbeeld onder luifel tegen torengevel. Bijzondere verering van Heilig Rita. Kruisvormige plattegrond: narthex van twee traveeën, schip van drie bredere traveeën, uitspringend transept van twee traveeën, koor van één travee met rechte sluiting, vierkante zuidtoren, noordkapel, oostelijke sacristie en bergruimte.

Donkere baksteenbouw. Pannen en leien zadeldaken; tentdak op toren en dakruiter boven koor.

"Traditionele" vormgeving: versneden steunberen, spitsbogige muuropeningen, oculus in oostelijke geveltop, aflijnende baksteenfriezen, bepleisterd interieur met onder meer geknikte tongewelven.

  • Stadsarchief Wervik, 871.1, bouwaanvragen 1926-1928.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Kerkhof

Ommuurd kerkhof gelegen achter de kerk met een collectie graftekens uit het interbellum en de naoorlogse periode.

Ommuurde begraafplaats gelegen ten westen van de kerk en bereikbaar via een weg ten noorden van de kerk. Vermoedelijk samen met de kerk aangelegd tijdens het interbellum. De begraafplaats is afgesloten met een bakstenen muur met ezelsrug en toegankelijk via aan metalen hekken aan hekpijlers. Een oost-west gericht pad doorsnijdt het kerkhof. Erlangs liggen de opvallendste graftekens, voornamelijk uit de naoorlogse periode en uitgevoerd in art-decostijl. De graftekens worden gekenmerkt door de voor de periode typische versieringen met klimop en rozen. Het familiegrafteken Ghesquière-Vandamme (+1932) is uitgevoerd in eclectische stijl en heeft funeraire symboliek als de palmtak en toortsen. Opmerkelijk zijn het grote aantal witmarmeren herdenkingsplaten die op de graven opgesteld staan.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Gedenkplaat

Rechts van de ingang van de Heilig Hartkerk is een witstenen gedenkplaat ingemetseld voor Lieutenant John Eden, broer van Sir Antony Eden die op 17 oktober 1914 in Kruiseke omkwam. Zijn familie droeg bij aan de heropbouw van de kerk.

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Heilig Hart met kerkhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32856 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.